Träslag & Ytbehandlingar

Vi tillverkar inomhus trappor i de flesta träslag och ytbehandlingar

Nedan ser ni ett urval av de vanligaste träslagen och en beskrivning av olika ytbehandlingar. Hör gärna av er för goda råd. Trappfabrikens träråvara måste alltid vara av högsta kvalité – hårt, slitstarkt och vackert. Trappor utsätts i allmänhet för mycket stort slitage, betydligt mer än ett golv i och med att man alltid går på samma ställe i en trappa. Vi lägger ner stor energi och mycket arbete på att få tag på trä av rätt kvalité.

Träslag

Det finns hundratals träslag och en handfull olika varianter av varje träslag, björken har exempelvis ett 60-tal arter. Trappfabrikens urval nedan grundar sig på träslag som genom åren visat sig lämpligt för trappor. Ni som kund ska inte behöva fundera över densitet, fuktkvoter och andra hållfastighetsbegrepp – det kan vi.

Tolv olika träslag
 • EK Ek är mycket slitstark och stabil i fråga om rörelser och därför lämplig i trappor. Den tunga eken står emot nötning mycket bra och får inte så lätt tryckmärken och repor. Den används därför ofta i offentliga miljöer. Ekens popularitet gör att det finns mycket ek av sämre kvalitet på marknaden men på Trappfabriken använder vi endast den absolut bästa sortens kärnved som är gråbrun. Eken har en speciell karaktär med tydliga årsringar och s.k. märgstrålar.
 • VALNÖT Medeltung och något mjukare än ek. Brun till mörkbrun eller chokladbrun. Till skillnad från de flesta träslag blir valnöten ljusare med åren.
 • MAHOGNY Rödfärgat i många skiftningar, hårt, tungt och slitstarkt trädslag. Lättarbetat och med en naturlig motståndskraft mot röta och andra angrepp.
 • MERBAU Ett hårt träslagi en gyllene, rödbrun färg som i vissa fall kan ha väldigt mörka, nästan svarta inslag. Likt flertalet andra mörka träslag mörknar färgen efter hand. Träet är fukttåligt.
 • ASK Asken är precis som eken mycket slitstark, stabil och tung. Asken är också seg och slagelastisk. Färgen är ljus med en karaktärsfull ådring som framträder mycket effektfullt vid ytbehandling t ex bets. Asken har mycket lite kvist. Som de flesta ljusa träslag mörknar den med tiden och får en varmare ton. Asken är många gånger trappsnickarens favorit.
 • BJÖRK Björken är ett ljust träslag, honungfärgad med en sidenmatt, skimrande yta som är mycket vacker. Ådringen är mild. Träslaget är segt men mjukare än exempelvis eken och bör därför inte användas i miljöer där stort slitage förekommer. Vid normalt slitage i hemmiljö är den alldeles utmärkt. Något tyngre än furu.
 • RÖDBOK Ett ljust träslag, ganska homogent i färgen med en lätt rödaktig varm ton som känns lugn och rofull. Förekomsten av kvist är liten och dess ådring karaktäriseras av de små strecken. Boken är hård, relativt tung, stöttålig och slitstarkt.
 • MAHOGNY Rödfärgat i många skiftningar, hårt, tungt och slitstarkt trädslag. Lättarbetat och med en naturlig motståndskraft mot röta och andra angrepp.
 • LÖNN Amerikansk lönn är ett exklusivt, mycket hårt och medeltungt träslag. Det har en speciell och vacker flammig, kvistfri ådring som ger träet dess karaktär.
 • FURU Furu är ett mjukare träslag och därmed mer ömtåligt för tryck och slitage. Furu från norra Sverige, där det får växa långsamt, är bäst. Vid urvalet av furu till trappor är det därför viktigt att det sker med extra stor omsorg. Virket är ljusgult, framför allt den något lösare ytveden. I kärnveden finns rödaktiga stråk och här är virket hårdare. Önskar man ändå ha den blondare färgtonen finns bra ytbehandlingsalternativ.

Ytbehandling

Slitaget i en trappa är stort och därför är ytbehandlingen extra viktig. Det är inte bara trappstegen som slits utan även övriga trappdetaljer utsätts för betydligt mer slitage än andra inredningssnickerier. Vi kan erbjuda många olika sorters ytbehandlingar och det vi inte har i det breda standardsortimentet erbjuds som tillval i vårt eget måleri.

Sågad ekstock
 • OBEHANDLAD Helt trären yta för er som vill ytbehandla trappan själv.
 • KLARLACK Halvmatt lack, appliceras som en täckande film på träet och blir en slittålig och lättskött yta. Två lager väl beprövad syrahärdande tvåkomponentslack.
 • MATTLACK Som klarlacken fast med mattare yta som inte är så hal att gå på. Den kan nästan upplevas som oljad på grund av sin sidenmatta finish men med klarlackens fördelar. Två lager väl beprövad syrahärdande tvåkomponentslack.
 • LINOLJA Tränger in i träet och framhäver dess karaktäristiska ådring. Kräver till en början mer regelbundet underhåll för att bli slitstarkt. Oljan låter träslaget åldras på sitt eget karaktärsfulla vis med stort behag. periodeiskt.
 • HÅRDVAXOLJA Ger en vatten- och smutsavvisande samt mycket slitstark yta. Finns som neutral och med många olka pigmenteringar. Förstärker träslagets egen naturliga karaktär. Är ytan väl behandlad från grunden blir den lätt att sköta både regelbundet och Ta gärna del av våra underhållsdokument.
 • TÄCKMÅLAT Enligt NCS-kod. Det vanligaste önskemålet är vit 0502-Y men vi täckmålar er trappa, eller detaljer, bruten i valfri kulörkod, enligt NCS-systemet.
 • LASYRTrappfabrikens egna recept i olika grader av vit transparent ytbehandling. Toppas med mattlack och ger därmed samma hållbarhet och slitstyrka som klarlack.
 • LUT & LACK Lut, vanligen på furu, minskar träets benägenhet att gulna. Toppas med lack(klar eller matt) för en slitstark yta. Lutningen kan ske med eller utan färgpigment.
 • LUT & OLJA Lut med samma effekt som ovan tillsammans med olja som ger en traditionell sidenmatt yta. Denna behandling kan också göras med eller utan färgpigment.
 • BETS & LACK Betsen ger träet en önskad färgton och slutbehandlas därefter med lack för en slitstark och lättskött yta.