Ny trappa - så här mäter du

Här i ”TRAPPFABRIKENS MÄTGUIDE” får du vägledning i hur du mäter det tänkta utrymmet för din nya trappa. Det är inte svårt och för att vi ska kunna ge er ett lösningsförslag räcker det med ungefärliga måttuppgifter eller en enkel skiss på utrymmet och en idé om hur du vill ha din trappa. Vi har stor erfarenhet av att rita trappor och ser oftast vad kunden menar i en enkel skiss.

De viktigaste måtten är trapphöjden, mäts mellan färdigt golv till golv, trappans bredd mätt mellan vangstyckens utsidor, och trappans längd.

Rak trappa, L-formad eller U-formad, med eller utan vilplan, är de vanliga formerna men vi kan tillverka din trappa även i andra vinklar.

Mycket bra information finns i “Handledning för trätrappor 2014″ från Trä & Möbelföretagen.

Trapphöjd och bredd

Höjd måttet, färdigt golv till golv är det viktigaste måttet. Om det inte finns färdiga golv, uppskatta hur mycket ny golvbeläggning bygger, på det nedre och/eller på det övre planet. Måttet golv till tak är det andra måttet vi behöver för att bl. a kunna räkna ut bjälklagets tjocklek.

Trappans bredd mäts på utsidan av trappan, vang till vang. Standardbredden på en trappa är 900 mm men finns det utrymme så uppnås en känsla av större rymd redan i en 1000 mm bred trappa.

Trapphöjd och bredd

Rak trappa

För en rak trappa behöver vi längden på trappan eller måtten på utrymmet där trappan ska placeras. Baserat på detta räknar vi ut trappans längd med lämpliga steghöjder och stegdjup som gör trappan lätt att gå i.

Rak trappa

L-trappa

För en L-trappa behöver vi trappans två längder, T1 och T2 alternativt måtten på utrymmet där trappan ska placeras. Baserat på detta räknar vi ut trappans längd med lämpliga steghöjder och stegdjup som gör trappan lätt att gå i.

Rak trappa

U-trappa

För en U-trappa behöver vi trappans tre längder, T1, T2 och T3 alternativt måtten på utrymmet där trappan ska placeras. Baserat på detta räknar vi ut trappans längd med lämpliga steghöjder och stegdjup som gör trappan lätt att gå i.

U-trappa