Trappbelysning

Rätt belysning kan verkligen lyfta fram en vacker kvalitétstrappa. Här beskriver vi några saker att tänka på vid val av trappbelysning. Trappfabriken säljer inte belysning men vi kan ge dig goda råd i planeringen för detta.

Vi gör det vi är bäst på!

Det finns oerhört många olika produkter och lösningar på marknaden, av varierande kvalitét: spotlights, LED-stripes, lampetter, infällda lampor och uplights. Därför har vi valt att inte själva saluföra någon belysningsutrustning. Däremot kan vi hjälpa er att anpassa trappan, t ex förborra eller fräsa spår, för en belysning bara vi får exakta mått och placering. Men det är å andra sidan inga problem att eftermontera lampor i en trappa i ett senare skede – det är faktiskt enklare än man kan tro!

Planera i tid för bra helhetslösning

En ny trappa ska leva i många, många år. Planera gärna in belysningen i tid och dra alla ledningar innan trappan kommer på plats. Låt elektrikern installera en 220 volts belysningsanläggning i väggen med dimmer och kontakter med trappfunktion på både över- och undervåningen för att slippa alla sladdar och få det genomtänkt och funktionellt.

Några saker att tänka på:

  • Mjukt upplyst och jämn belysning. Vi rekommenderar lampor på väggen, det ger en mjukt upplyst trappa med jämn och förlåtande belysning. Trappan kommer också mer till sin rätt.
  • Dammsamlare. Trappor är dammsamlare och det innebär att alla dammråttor kommer att bli belysta om man har små lysdioder eller spotlight som sitter i själva trappan.
  • Sladdeländet. Tänk igenom placeringen av sladdar, transformatorer och lampkontakter. Det syns aldrig på snygga bilder i tidningar och reklam.
  • Behövs hål i trappan. Om ni köper en kvalitets trappa i massivt trä finns bra alternativ för placering på väggen. Några enkla lampetter är oftast allt som behövs för ett trevligt intryck.

Eldragningen är förberedd

Eldragning förberedd

Infälld väggbelysning

Eldragning förberedd

En ektrappa med rostfria ståndare under montering hos en av våra kunder.
Kunden har dragit alla elledningar innan trappan kom på plats och får därigenom en diskret och smakfull belysning.

Olika trappbelysningar

Lampor/spotlights på väggen

Vi rekommenderar lampor på väggen. Det ger det bästa ljuset. Lösningen kräver som regel att man anlitar en elektriker. Ofta räcker det med några lampetter för att få en stilfull belysning.

Vägglampor över handledaren

Vägglampor över handledaren

Vägglampor över handledaren

Vägglampor under handledaren

Vägglampor över handledaren

Spotlights i trappans vang

LED belysning i själva trappan

På senare år har det blivit populärt med lysdioder i trappan och det är inga problem att installera dessa i efterhand. Det finns många kompletta ”Gör det själv”-paket på nätet för enkel installation.

Små LED spotlights i trappsidorna(i trappans vang)

En effektfull lösning är infällda spotlights i vangen, gärna en vid varje steg. Nackdelen är att ljuspunkterna drar till sig blicken till skillnad från en vägg belysning som lyser upp hela trappan. Sen var det där med dammet.

Under trappnosen

LED-stripes och LED-spotar under trappstegsnosen är också effektfullt och sladdarna kan gömmas under trappan. Tänk bara igenom var ni ska tända och släcka belysningen för en diskret helhetslösning.

Bakom handledaren

LED-stripes bakom handledaren är bra för det belyser inte damm och vad som eventuellt ligger på själva stegen och ger ett bra ledljus. Det kan dock vara knepigt att gömma sladdar och transformatorer.

LED-stripe bakom handledare

LED stripe bakom handledare

LED-stripe under trappans nos

LED stripe under trappans nos

LED spottar under trappnosen

Små LED spotlights under trappnosen